Naše mlađe odbojkašice obranile zlato!

Prva ekipa u kategoriji do 17 godina na 30. Igrama salezijanske športske mladeži nije imala lagan put do zlata, ali djevojke su bile najbolje kad je bilo najvažnije.

U skupini C naša ekipa igrala je s dobrim belgijskim Haachtom i još boljim poljskim Salosom iz Lublina. Prvu utakmicu naše djevojke su se malo namučile. Nakon sigurno dobivenog prvog seta, drugi su neočekivano izgubile. Treći set su pokazale svoju kvalitetu i pobijedile Belgijanke 2:1. U drugoj utakmici u skupini igrale su s kvalitetnijim Salosom iz Lublina. Puno bolju igru pružile su naše igračice i slavile s 2:0 zauzevši prvo mjesto u skupini.

U četvrtfinalu čekao ih je susret s Lisabonom. Pobjeda ni u jednom trenu nije došla u pitanje i s 2:0 naše odbojkašice su ušle među četiri najbolje ekipe.

Salos iz poljskog Elka stajao je s druge strane mreže na putu prema finalu. Prvi set smo zasluženo uzeli s 25:19. Bile su igračice Elka u dva navrata na poen zaostatka, ali naše odbojkašice brzo su vratile veću prednost i stigle do 1:0 u setovima.

U drugom setu javili su se problemi. Elk je imao blago vodstvo u početku i kod 6:7 Poljakinje su otišle na 6:10. Potpuni sumrak naše ekipe počeo je na 8:14. Do kraja seta naše igračice nisu osvojile poena i polufinalna utakmica je otišla u treći set.

U odlučujućem setu Elk opet vodi. Nakon promjene strana na 6:8 naše djevojke su ponudile ono najbolje što mogu odigrati. S tri uzastopna poena preuzele su vodstvo. Poljakinje su uspjele izjednačiti na 9:9. Tada je počela čarobna igra naših. Poeni koje su odigrali bili su fantastični. Završnica utakmice činila se poput kakve utrke na duge pruge kada trkač u zadnjih 100 metara prestiže sve ispred sebe s energijom kao da je tek počeo trčati. Set je završio rezultatom 15:10 i naša ekipa počela je slaviti ulazak u finale s nevjerojatnom 2:1 pobjedom.

U finalu opet Poljakinje. Odlična ekipa Salosa iz Lodza koja je prošle godine ispala u četvrtfinalu. Naše su utakmica loše otvorile no nakon 1:4 vratile su se brzo i povele 7:4. Nadareni mladi trener poljske ekipe brzo je iskoristio dva time outa no odbojkašice Don Bosca stalno su držale prednost od 4, 5 poena i s 25:19 osvojile prvi set.

U drugom setu ekipa Lodza dala je i zadnji atom snage. Naše su gubile 0:4 no stigle do izjednačenja na 7:7, brzo povele 9:7. Trener Lodza uspije je time outom nekako trgnuti svoje igračice koje su otišle na 9:12. Sve je podsjećalo na susret iz polufinala. Naše su ubrzo gubile 13:20. I tada kreće nova čudesna igra naših. Naše rade osam poena u nizu i preuzimaju vodstvo 21:20. Kreće igra poena za poen. Poljakinje imaju prvu priliku za osvajanje seta na 23:24, ali ju ne koriste kao ni sljedeću priliku na 24:25. Naše dolaze u priliku za osvajanje set, meča i turnira na 26:25 i poput pravih šampiona iskoristile su je za veliko slavlje i obranu naslova pobjednika odbojkaškog turnira Igara salezijanske mladeži u kategoriji do 17 godina.

Naše su potrčale jedna drugoj u zagrljaj. Trenerica Ivona napokon je mogla predahnuti nakon izuzetno napetih trenutaka u finalu i polufinalu. Navijači koji su došli bodriti ekipu veselili su se zajedno s igračicama. No slavlje nije dugo potrajalo jer na terenu do paralelno se igralo finale u kategoriji do 19 godina gdje su naše djevojke vodile u završnici prvog seta.

S druge strane mreže igračice Lodza popadale su po terenu. Pružile su sve što su mogle. Neke su ostale iscrpljene nakon igre pod ozljedom. Nije bilo riječi koja ih je mogla utješiti. Suze su tekle. Naša trenerica Ivona ponudila je pomoć treneru poljske ekipe koji je pomagao svojoj igračici koja je trpila bolove u leđima. I u najvećem slavlju važno je da priteknemo u pomoć onima u potrebi, posebno kada su u pitanju djeca i mladi.

Najbolja ekipa osvojila je turnir. Naše su bile prave kada je bilo najpotrebnije. Igrale su šampionski. Djevojkama i trenerici velika čestitka i hvala!