O nama

Odbojkaški klub Don Bosco iz Zagreba neprofitna je športska udruga koja putem odbojkaškog sporta djeluje s djecom i mladima. Klub održava treninge na području Knežije, Trešnjevke, Jaruna, Cvjetnog Naselja, Španskog i Oranica.

KRATKI POVIJESNI PREGLED

Nakon što je Hrvatska postala suverena država salezijanci u Hrvatskoj mogu potpunije vršiti svoje poslanje rada s mladima. Sredinom ’90-ih godina prošlog stoljeća salezijanci na Knežiji dobivaju pozive iz Italije za nastupe na odbojkaškim turnirama. Povremeno okupljaju ženske ekipe koje pod imenom Don Bosco nastupaju na turnirima.

U jesen 1998. počinju prvi redoviti treninzi s desetak djevojaka srednjoškolske i studentske dobi. U proljeće 1999. kreće se organizirano raditi s djecom u više dobnih kategorija. Interes djece i roditelja je velik. 1999. osvajaju se značajniji turniri.

Kako su rad i rezultati bili iznad očekivanog odlučuje se da se sve stavi u službene okvire i 17. prosinca 1999. utemeljuje se Športsko društvo Don Bosco koje podrazumijeva Odbojkaški klub Don Bosco i Malonogometni klub Don Bosco.

Iznimno dobri rezultati na raznim turnirima i prijateljskim utakmicama s klubovima u Zagrebu i Hrvatskoj rezultiraju odlukom da se klub natječe u službenim natjecanjima te se 2001. prvi puta natječe u 3. odbojkaškoj ligi koju u prvoj sezoni i osvaja.

Kroz dvadeset godina klub je nastupao u svim rangovima natjecanja osim najvišem. Od samog ustanovljenja Prvenstva Zagreba za mlađe dobne kategorije klub nastupa u svim kategorijama.

Klub s obzirom na svoje skromne mogućnosti cijelo vrijeme bilježi vrlo dobre rezultate.

Odbojkaški klub Don Bosco 17 puta je nastupio na Međunarodnim igrama salezijanske športske mladeži koje svake godine u jednom europskom gradu okupljaju više od 1000 mladih športaša. Čak 16 puta naše ekipe su osvajale odličja na tom natjecanju, a 2018. godine i Fair Play trofej u konkurenciji više od 60 športskih kolektiva.

Osobito u prvih deset godina klub je redovito nastupao na turnirima u talijanskim gradovima Lugu, Nervesi, slovenskoj Ljubljani, poljskom Krakovu i drugdje. Klub od 2007. do 2010. organizira međunarodni turnir na kojem ugošćuje ekipe iz prethodno navedenih gradova.

Iz kluba je poteklo više vrlo dobrih igračica od kojih su se neke skrasile u jačim klubovima, a neke ostale vjerne Don Boscu iako su svojom kvalitetom mogle nastupati u jačim ligama.

Najvažnije, iz kluba je poteklo mnogo dobrih djevojaka. Danas su mnoge od njih supruge i majke.

Više trenera svoje prve korake načinilo je u našem klubu.