In memoriam – Vinko Dobrić

Preminuo Vinko Dobrić, jedan najistaknutijih odbojkaških djelatnika u hrvatskoj povijesti.

Jučer je u Zagrebu u 71. godini preminuo Vinko Dobrić, jedan od najistaknutijih odbojkaških djelatnika u hrvatskoj povijesti. Cane, kako su ga zvali mnogi iz odbojkaškog svijeta, bio je igrač, trener, izbornik, stručni tajnik, sudac… Živio je odbojku. Pomagao je u odbojci svima, tako i našem klubu.
Vinkov životopis vrlo je bogat, a ukratko možete pročitati ovdje. Istaknuli bismo dvije stvari koje je pokrenuo, a od vitalnog su značaja za odbojku. To su okupljanja Prvenstva Zagreba za mlađe dobne kategorije u Domu odbojke, gdje se tisuće djece i mladih svakog vikenda okuplja i natječe, i obrazovanje trenera, gdje su nove trenere obrazovali najbolji poznavatelji odbojke.
Prošle godine Vinko je časopisu Book (br. 137) dao intervju iz kojeg donosimo sljedeće njegovo promišljanje:
„Kada sada gledam što je sport, ona medalja – to je idolopoklonstvo. Sport je za mene bio Bog, osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu značilo mi je sve. Danas je moj najveći strah da ne napravim neku grešku, zbog koje bih izgubio vječni život, jer više ne mogu zamisliti život bez Boga.“ Na kraju intervjua Vinko je poručio da bi od sveg srca volio da se hrvatski narod i njegova obitelj okrenu Bogu: „Molimo, jer ćemo se jedino tako spasiti.“
Dragi Vinko, vjerujemo da si sada na putu ka Kući Očevoj. Počivao u miru Božjem.
Vinkovoj obitelji, prijateljima i svima u odbojci izražavamo sućut.